Esportistes d'èlit a l'asfalt de Capafonts
   Tots els capafontins hem nascut acostumats a les corbes, pujades i baixades de la nostra carretera. Tots tenim un amic o familiar que només posar un peu al poble ens ha dit -Déu ni do la carretera!
   Independentment que segur que a més d'un mai l'hi ha agradat la carretera per culpa de les corbes, la poca visibilitat o la feinada a arribar al coll de Prades amb bicicleta. És evident que si no fos precisament per aquestes corbes i les pujades pronunciades que mai s'haguessin celebrat les curses que han passat per Capafonts i encara menys haguéssim tingut la possibilitat de veure en acció als millors pilots o esportistes de tots els temps.
   Crec que les tres curses representades a continuació són un gran exemple de la sort que hem tingut els Capafontins de poder-les gaudir, i fins i tot de ser-ne més protagonistes del que ens pensàvem.
   Setmana Catalana de ciclisme

   L'any 1975 va passar per Capafonts la 13a edició de la Setmana Catalana de ciclisme que es disputà en 6 etapes del 31 de març al 4 d'abril. el vencedor final fou el belga Eddy Merckx de l'equip Molteni per davant de Luis Ocaña i Joop Zoetemelk.

   Entre els molts corredors famosos de l'època que van passar per Capafonts aquell dia. Cal remarcar el guanyador de la prova Eddy Merckx, considerat el millor ciclista de la història amb cinc Tours de França (on té els rècords de més dies amb el mallot groc i de més victòries d'etapa), cinc Giros d'Itàlia i una Vuelta Ciclista a Espanya. La seva ambició per aconseguir títols va fer que l'anomenessin El Caníbal.

   Actualment la majoria de persones ja estem acostumades a veure esportistes famosos en directe gràcies a la globalització i les xarxes socials. Però a mitjans dels anys setanta, poder veure al millor ciclista del món passar per Capafonts va ser sens dubte un esdeveniment per recordar.

font

Felice Gimondi de l'equip Bianchi-Campagnolo, quart classificat a la classificació general. Animat pel Pep Fortet enfilat en un arbre.


font

Pedro Torres Cruces de l'equip Super Ser-Zeus.


font

El cotxe de l'equip Molteni transportant material i bicicletes per Eddy Merckx.


font

La gent del poble animant als corredors.

   Campionat d'Europa de Ral·li

   L'any 1980 Capafonts va ser protagonista del 28é Campionat d'Europa de Ral·li. Va ser un any especial pels seguidors del país perquè Antonio Zanini, conduint un Porche 911 SC es va proclamar campió d'Europa guanyant 12 proves de les 46 curses que constava el campionat. Dada que evidencia els pocs recursos que tenien els corredors en aquella època disputant poc més d'una quarta part de les curses repartides per tot el continent.

   El 22 i 23 de novembre es va celebrar l'última prova del campionat a Catalunya en l'anomenat Ral·li de les Caves. Que no només era l'última prova del campionat d'Europa sino també una prova puntuable pel Campionat d'Espanya.

   El més interessant d'aquesta cursa, que vincula el guanyador amb el poble, és el fet que Antonio Zanini tenia un equip de manteniment situat a la carretera davant del cementiri nou. I en una de les parades, els mecànics es van trobar que no tenien oli pel Porche 911 de Zanini. Així que el Pep Fortet, present a la zona, va pujar corrents fins al garatge de casa seva a la plaça de l'Església i els va baixar una llauna d'oli que tenia pel seu tractor. Oli que va acabar dins el motor del Porche de Zanini.

   No sabrem mai si Zanini va guanyar la cursa i el Campionat d'Europa de Ral·li gràcies a l'Oli del tractor de Cal Fortet. Però en tot cas els capafontins sempre podrem viure amb aquesta il·lusió.

font

Mauro Pregliasco amb un Alfa Romeo Alfetta Turbo passant davant l'encreuament del Carrer Barrulles. Va quedar segon a la cursa després d'Antonio Zanini.


font

Un Ford Fiesta 1300 de sèrie evidenciava el poc pressupost de la majoria de corredors.

Fotografies: Jordi Fort Besora

   Campionat mundial de Ral·li - WRC

   L'any 2005, es van produir canvis importants en la prova. La FIA va exigir que la seguretat fos superior, a causa de la quantitat de públic que hi havia en els últims anys i va obligar a un únic punt d'assistència, de manera que l'organització del ral·li va decidir canviar la seva ubicació, que era a Girona des del 2002, i el va traslladar a Salou, a Tarragona, amb la base a l'aparcament de Port Aventura. Com a conseqüència, el ral·li va passar a anomenar-se «Ral·li Catalunya-Costa Daurada».

   Va ser l'edició 41è i la quinzena ronda de la temporada 2005 del Campionat Mundial de Ral·li. Es va celebrar entre el 28 i el 30 d'octubre i va comptar amb quinze trams sobre asfalt sumant un total de 358,75 km cronometrats.

   La importància d'aquest ral·li va ser que per primera vegada dos trams d'un campionat del món de ral·lis agafaven el nom del nostre poble. «SS8 Capafonts» i «SS12 Capafonts 2».

   L'altra situació important que va passar aquell dia és que Citroën va guanyar el campionat de marques d'aquell any quan Sébastien Loeb va travessar la meta a Capafonts. Sébastien Loeb ha estat i és el millor pilot de ral·lis de tota la història amb nou campionats del món, els quals va obtenir de forma consecutiva de 2004 al 2012, així com els rècord de victòries amb setanta-vuit, de podis amb cent divuit i de victòries en trams amb nou-centes.

   Finalment remarcar que el pilot espanyol Dani Sordo, amb un Citroën C2 S1600, va aconseguir el campionat del món junior també a l'arribada a Capafonts, amb una imatge en directe retransmesa pel canal de televisió Eurosport on sortia celebrant la victòria al nostre poble.

   Cal remarcar també que gràcies a aquesta cursa, Capafonts va estar present als joc de ral·lis de la famosa consola Play Station amb milions de còpies venudes a tot al món. Segurament la campanya publicitaria més gran que s'ha fet mai del poble.

font

El Subaru Impreza del campió del món Petter Solberg esperant la grua, davant el cementiri, després de l'accident que va patir a pocs metres del Mas de Fortet.

Fotografia: Eurosport


font

Sébastien Loeb a punt de sortir de Capafonts amb el seu Citroën C4 WRC.

Fotografia: Enric Fort Ferrer


font

Dani Sordo i Marc Martí celebrant el títol de campions del món junior a Capafonts. La seqüència en directe es va poder veure a tot el món a través del canal Eurosport amb el poble i els Montllats de fons.

Fotografia: Eurosport

El nostre poble - Records i tradicions
-Les batudes a les eres
-Els darrers campaners de Capafonts
-Anada a l'ermita de Barrulles
-Esportistes d'èlit a l'asfalt de Capafonts

[Tornar a l'Índex]