Forat de Pena Post
   El forat de Pena Post és un dels llocs principals dins del catàleg de coves i avencs del nostre entorn.

   Situat molt a prop de la Cova del Rei, el forat de Pena Post és a l’extrem nord-est dels Montllats a uns 1.020 metres d’altitud, sobre la cinglera de Pena Post, dita així perquè des de Mont-ral es pot veure el sol amagar-se al seu darrere. En alguns fullets i mapes de divulgació excursionista, i fins i tot al mapa de cartografia bàsica 1:5.000 de l’ICGC, hi consta com a forat de Pere Apòstol, i a altres llocs com a cova dels Cavalls; aquests dos noms són incorrectes (Quaderns de Capafonts I, pàg. 11).

   Segons el mapa geològic comarcal de l’ICGC, el forat està situat a la capa marcada com JLc, que indica Juràssic Lias nivell c, formada per calcàries i dolomites taulejades amb intercalacions de margues, la mateixa capa del Montllat de les Coves on hi ha la cova del Grèvol i més enllà, a tocar de Pena Roja, els Morterets.

   El forat de Pena Post és ran de terra de la plana del Montllat, no molt lluny del portell del Mariàngel. Cal baixar dos metres per una petita obertura que arriba a una sala àmplia i ben formada que fa molt interessant l'avenc. Després s'endinsa uns quants metres més per un passadís ampli i a peu dret. Per accedir al nivell inferior és necessari fer-ho per un petit forat no apte per claustrofòbics.

   Com podem veure a les fotografies, el terra és un escampall de blocs de pedra enrunats. Segurament com a resultat de l'ensulsiada d'un avenc més gran. Les estalactites poc llargues del sostre indicarien que aquest accident no fa massa anys que va passar.

   S’hi pot arribar pujant des del mas de Fortet pel coll Roig i anant a buscar el portell del Mariàngel; també pel camí de Pena Roja que ressegueix la cinglera fins a la cova del Grèvol, i des de la Pixera pel camí que travessa aquesta part del Montllat fins a Pena Post.
  41°17'28.77"N 1°3'15.00"E 1.020 metres
De Capafonts al forat de Pena Post 4,68 km 344 metres 2:00h Difícil*     Veure la ruta
*La dificultat és per accedir dins la cova. No pas durant el recorregut.
No es recomana entrar al nivell inferior sense un mínim de nivell tècnic i material d'espeleologia.
En breu...

font

L'entrada a la cova
Fotografia: Enric Fort Ferrer


font

La sala amb l'entrada al fons
Fotografia: Enric Fort Ferrer


font

Passadís que s'endinsa dins la cova
Fotografia: Enric Fort Ferrer

La nostra vall - El pla dels Montllats
-La Creu trencada
-La Font Nova
-Forat de Pena post
-Cova del rei


[Tornar a l'Índex]      [Veure el mapa interactiu]