Ermita de Barrulles

   Es conserva un document del 9 d’abril de 1225 on consta que: “Erminardius de zabata et mee filie berengarie de tolosa vendimus in perpetuo frati Petro et frati Berenfgario de Barrullis ...especiam terre cultam et erman quem habiumus in territorio siurane et termino et parrochia capiti fontium ad Barrulles”, i que ens data amb exactitud l’època de la construcció del petit temple que, segons la tradició oral, era lloc d’una petita comunitat d’ermitans.

   També diu la tradició que durant uns cent anys, després que el darrer ermità marxés del lloc, l’ermita restà abandonada i mig enrunada. El 1956 el rector del poble –mossèn Anton Novell– la va restaurar amb l’ajuda de tots el vilatans i, des de llavors, cap al final de la primavera se celebra la festa de romiatge.

   L’edifici original era quasi el doble de llarg i tenia alguna petita construcció adjacent. Val a dir que tot i haver fet la restauració sense cap mena de projecte, el resultat és força bo, perquè ha conservat els elements més importants.

   A l’església del poble es conserva i venera la imatge gòtica de la Mare de Déu de Barrulles, que ha sobreviscut durant segles als perills de destrucció.

   Un registre burocràtic defectuós va inscriure com a ‘Associació Verge de Barrulles’ l’agrupació que té cura de l’ermita, quan el nom correcte és ‘Associació de la Mare de Déu de Barrulles’. En volem deixar constància perquè ningú no digui erròniament Verge de Barrulles en comptes de Mare de Déu de Barrulles. Que ha sobreviscut durant segles als perills de destrucció.
Més informació al número 5 de la nostra revista. [Veure] 41°18'21.02"N 1°2'16.82"E 770 metres
De Capafonts a l'Ermita de Barrulles 2,06 km +69 metres 0:41h Fácil Veure la ruta
En breu...

font

A l'actualitat


font

A l'actualitat


font

A l'actualitat


font

A l'actualitat


Fotografies: Enric Fort Ferrer

La nostra vall - Barrulles
-Ermita de Barrulles
-El picó del Balenyà

[Tornar a l'Índex]      [Veure el mapa interactiu]