Inauguració de la llum l'any 1953


Capafonts 17 de Juliol de 1953
   La gent es va reunir a l'era del Rector per esperar a les autoritats. Mai abans havien vingut al poble, els bisbes sí que de tant en tant pujaven a conèixer els seus fidels, però les autoritats civils per primera vegada trepitjaven el racó de la seva província més deixat de la mà de Déu. L'ocasió s'ho mereixia; els dos últims pobles de la demarcació sense llum elèctrica, Capafonts i La Febró, aquell dia veurien els seus carrers i les seves cases il·luminades amb bombetes de filament incandescent.

   Les obres les va fer Fecsa, però el poble hi va aportar mà d'obra per fer els clots del pals que sustentarien els cables. El cablejat pel carrers també el feu l'empresa Fecsa, i la resta -connexió, comptador de la llum i instal·lació dins dels habitatges- a càrrec de cada casa.

   Al poble hi havia el convenciment que amb aquelles bombetes enceses, s'incorporava a la modernitat, al segle de la ciència. S'havien acabat el llums d'oli que venien de l'època romana, les espelmes i les teies de reminiscències medievals, el carbur de calci -digne representant del segle de la química- que llavors era molt utilitzat per fer funcionar els llums d'acetilè, tot i que sovint escassejava i no se'n podia comprar, i també els tres Petromax que il·luminaven les dues sales dels cafès i la del ball.

   La festa va continuar al pati de l'Abadia on es va preparar un àpat a peu dret amb menges pròpies de Capafonts, que foren degudament celebrades per les autoritats.

   El llums al carrer foren una gran millora, però tingueren un afecte nociu del qual ningú s'havia adonat fins que l'Eugenio de ca l'Anton Cerdà un dia va sentenciar: Els estels s’estan apagant.

Podeu llegir l'article complet al número 29 de la nostra revista Quaderns de Capafonts
[Veure]

font

Quatre joves del poble –el Joaquim de la Trinitat, el Daniel de cal Ros, l'Alfonso Ponos i i el Joan de la Feliciana-
vestits de catalanets van anar a rebre les autoritats just al pont del riu d'en Seguer cavalcant quatre mules


font

A l’era del Rector


font

El jovent a l'abadia esperant l'arribada de les autoritats


font

El Governador Civil aixecant el connector trifàsic a la paret de l'hort de cal Blaió.


font

Dins l'església


font

Torn de paraules a les esacles de l'església

El nostre poble - Efemerides
-L'Aplec del 1926
-Festa de la restauració de l'Ermita de Barrulles
-El llamp al campanar
-Inauguració de la llum l'any 1953

[Tornar a l'Índex]