IX Aplec excursionista de les comarques de Tarragona


Capafonts 26 de Maig de 1935
   Aquest aplec és un dels esdeveniments que ha congriat més persones de tota la història del poble. El poble fou tan sols el lloc d'acollida, no s'hi inaugurava cap millora ni s'hi feia una festa pròpia, però hi vingueren molta gent a celebrar una trobada. El fet és singular donat que no hi havia cap mitjà regular de transport; els organitzadors van contractar autoòmnibus que sortien de Tarragona, Reus, Valls i Montblancels, els excursionistes hi arribaren a peu, i la resta amb cotxes particulars en una època en què els automòbils encara eren cosa de rics.

   Tal com es pot veure al programa, fou la novena trobada dels excursionistes de les comarques del Tarragonès, de l'Alt Camp i del Baix Camp. No sabem el motiu principal pel qual escolliren Capafonts, però segurament hi tingué a veure el fet que feia pocs anys s'havia inaugurat la carretera que comunicava, per primera vegada i de manera eficient, el poble amb l'exterior.  

   Sembla que fou com una inauguració no oficial de la nova ruta, una via certament singular, ja que és costeruda i amb molts revolts. Recordo haver escoltat fa molts anys una conversa entre dues persones ja majors que hi havien participat; comentaven la gran afluència de cotxes particulars tot remarcant que pujar fins a Capafonts era llavors una prova per calibrar el comportament i la qualitat dels vehicles. Una d'aquestes persones va dir: "Els Chevrolet foren els que pujaren més ràpid i sense esbufegar, foren els guanyadors" Potser fou una competició entre els llampants cotxes del moment per veure quin se'n sortia millor del repte d'arribar fins al poble, una competició no oficial però oficiosa. Aneu a saber, però las fotos demostren que mai no hi ha hagut tanta gent a la Plaça com aquell dia. La llista d'activitats era prou interessant per a ser-hi: sardanes, concursos, ballets populars... El programa, editat amb molt de luxe, demostra que aquella fou realment una trobada important. Curiosament no s'hi esmenta la participació dels Xiquets de Valls, que aixecaren els seus castells amb entusiastes aplaudiments dels capafontins, que els veien per primera vegada.

   En aquell moment històric, el món excursionista era molt important i no és estrany que fossin ells els organitzadors d'aquestes tribades als pobles de muntanya. Representaven l'empenta del teixit associatiu, el sentit de país, la modernitat, la cultura... El programa és el primer escrit, el primer paper imprès, que parla de Capafonts en un català correcte, amb els noms de lloc ben escrits, i amb un contingut digne.

   Tot i que ja han passat molts anys, han arribat a les nostres mans algunes fotografies, la postal commemorativa i el programa, suficients per oferir uns quants documents gràfics que aporten informació molt valuosa.

Fotografies

font


font


font


font

Programa de l'aplec

font

font

font

font

font

font

Postal commemorativa

font
El nostre poble - Efemerides
-L'Aplec del 1926
-Festa de la restauració de l'Ermita de Barrulles
-El llamp al campanar
-Inauguració de la llum l'any 1953

[Tornar a l'Índex]