La cova Fosca

   La cova Fosca és una partida que llinda al nord amb el riu Brugent al seu pas pel lloc del Pont de Besora, a l'est amb la partida del Pont de Besora amb la qual forma una sola propietat, al sud amb la cinglera on hi ha la cova que li dona nom i a l'oest amb l'altra cinglera que sustenta el serret del Fumat.

   El nom és del tot apropiat, ja que és una obaga enclotada on el sol hi entra amb dificultat. És a la continuació del barranc del Miquelet que s'escola per la confluència de les dues cingleres, formant un petit curs d'aigua que raja quasi tot l'any i que desemboca a tocar de la partida del Pont de Besora travessant en els darrers metres el camí de Farena. Just en aquest punt hi unes parades petites, més aviat uns paradons, propietat de cal Marino. Contràriament al que es podria pensar és un lloc poc fred; pel fet de ser enclotat està protegit de qualsevol vent. Si que és un lloc amb molta aigua, molt humit.

   Sota la cinglera situada al sud hi ha la cova Fosca que és més aviat llargaruda, de poca alçada i força gran. Està parcialment tancada per unes parets de pedra que ja estan una mica enrunades. Més avall si troba una altra cova, més exposada, amb tancats de pedra seca on que de ben segur i soplujava persones i animals.

   Davant mateix hi ha el teix centenari –un expert va calcular que tenia uns cinc-cents anys- arbre digne de figurar al catàleg d'arbres monumentals, ja que la seva soca a uns dos metres del terra té una circumferència de 4,35 metres. Fins cap el final dels anys cinquanta del segle passat l'envoltava un bosc d'alzines altíssimes, tan altes com la cinglera, amb troncs relativament prims per la seva alçada, però amb diàmetres que assolien més de mig metre.
  41°18'10.50"N 1°3'06.15"E 690 metres
De Capafonts a la cova Fosca 2,86 km +68 metres 0:53h Moderada Veure la ruta
En breu...

Més informació al número 29 de la nostra revista Quaderns de Capafonts
[Veure]

font

Detall exterior de la cova
Fotografia: Enric Fort Ferrer


font

La cova de més avall
Fotografia: Enric Fort Ferrer


font

El Teix situat al costat de la cova

La nostra vall - El Pont Vell, les Fous i el Pont de Besora
-El Pont Vell
-El Molí del Balenyà
-El molí del Mig
-Les Fous
-Resclosa del molí de més avall
-El molí de Més Avall
-El Toll de la Manugra
-El Salt de la Vella
-La Manugra
-El Pont del Besora
-La Rocalta
-La cova Fosca

  La nostra vall - Edificacions fora del poble - Tancats
-Cova del Roquero
-Pilanot del Canya
-Cova Fosca
-Cova del Corral
[Tornar a l'Índex]
[MAPA - Racons de la nostra vall]
[MAPA - Masos, casetes de troç i altres construccions]