Barraques de l'Aragonesa

   El carboneig fou una activitat habitual a la vall de Capafonts, igual com a la majoria de les zones de muntanya. Els que s’hi dedicaven havien de viure al bosc, prop de les carboneres, almenys mentre durava la campanya. Les barraques de carboners sovintejaven pels boscos, però com que estaven fetes amb materials escadussers, amb el temps han anat desapareixent. Però algunes degueren servir molt sovint, tal vegada de forma permanent, per la qual cosa una part de la construcció, la base, era feta amb pedra seca. Al capdamunt del barranc de l’Aragonesa, abans de la confluència del de les Marfanyes i el del Coll del Bassot, es conserven dues d’aquestes barraques. Són en una plataforma que foma el terreny al peu dels costers que baixen del Pla de les Freixes i a pocs metres del corrent, que en aquell indret és continu.

   Les construccions formen un cercle d’uns trenta o quaranta centímetres d’alçada, amb l’espai on se situava la porta i una part sobre elevada al fons, on s’hi posava el jaç. A les immediacions es poden veure encara les places de carbonera, envoltades de bosc.

   Una teoria publicada al número 1 de la revista Quaderns de Capafonts exposa la possibilitat, gens desencaminada, de que aquestes construccions podrien tenir un origen més antic. Podrien ser habitatges prehistòrics, atesa la forma, la situació i altres circumstàncies.

   El camí que remunta el barranc de l’Aragonesa acaba en un clariana, que ha estat molt malmesa pel darrer aiguat del 2019. A partir d’aquí, cal continuar pel mig del barranc fins trobar les restes de l’antic camí, a la dreta. Passades unes parades on encara vegeten els avellaners envoltats de pins, alzines i castanyers, el senderó travessa el barranc i continua per l’altra banda ben marcat. A pocs metres es troben al costat del camí les barraques, i escampades pels voltants, les places de carbonera.

Més informació al número 1 de la nostra revista. [Veure] 41°18'42.00"N 1°01'12.00"E 820 metres
En breu...

font


font


font

Les barraques a l'actualitat.

Fotografies: Diego López Bonillo
La nostra vall - Edificacions fora del poble - Barraques
-Barraca d'en Ros
-Barraca del Marino
-Barraca del Vermell
-Barraques de l'Aragonesa
-Barraca del Pocurull
-Barraca de l'Eduard
-Barraca font del Pujol
-Barraca del Pere Mosso

[Tornar a l'Índex]      [Veure el mapa interactiu]