Gran gerra del neolític |
|
La recerca arqueològica a la vall de Capafonts és clarament deficitària: a part de les restes puntuals trobades per afeccionats en diferents indrets del terme i no catalogades ni dipositades en cap institució, durant el passat segle diversos investigadors, entre els quals cal esmentar el doctor Salvador Vilaseca, dugueren a terme alguns estudis sistemàtics. Sortiren a la llum la petita necròpoli visigòtica del mas del Dineral, amb onze tombes de les anomenades “de llosa”, així com algunes restes trobades en diferents coves i abrics, entre les quals la gerra de la cova del Daniel, del bronze final, era fins ara l’exemplar més valuós.
Recentment hem tingut notícia d’una troballa que aporta un altre element al patrimoni arqueològic capafontí. Es tracta d’una peça trobada a la cova del Grèvol que, segons el nostre criteri, és d’una importància extraordinària. Aquesta cova es localitza a la part superior del barranc de la Pixera, tributari del Brugent. Les dues boques s’obren a la paret del cingle calcari superior, a 965 metres sobre el nivell del mar, i és a tocar del camí que, des de la vall mena a l’altiplà dels Motllats per la Foradada. És lloc de pas i en els temps històrics ha estat ocupada de forma esporàdica per gent del poble, transeünts, o per gent d’armes en temps de guerra. A començaments dels anys setanta un grup pertanyent a la secció de muntanya de l’Associació d’Alumnes i Exalumnes de l’Escola de Mestria Industrial- de Valls a mitjans de la dècada dels 1970. de la que formaven part J. Capellades, S. Burguete i altres, que es dedicaven a la espeleologia i a investigar, entre altres, aquesta cova. Hi trobaren restes de ceràmica tota fragmentada Els fragments van ser lliurats a la Comissió d’Arqueologia que l’ha restaurat i reintegrat. Actualment es troba a Valls, a la secció d’Arqueologia de l’Institut d’Estudis Vallencs i Museu de Valls la qual, una vegada netejada, restaurada i reintegrada, va ser catalogada, pertanyia al període final del Neolític. |
|
![]() |
|
GRAN GERRA AMB MAMELLONS. FITXA Autors: E. Fabra Nom: Gran gerra amb mamellons És una peça interesant i de considerable grandària, 70 cm d’alt per 48 cm de diàmetre i d’estranya bellesa pels apèndix en forma de mamellons llisos paral·lels disposats en fileres. |
|
![]()
|
|
De peces properes similars en trobem a la Cova Josefina d’Escornalbou, a més d’altres arreu de Catalunya. Esmentem la cova de la Roca Roja, la Cova de Can Maurí i el Canal dels Avellaners a la muntanya de Queralt, al Berguedà; la Cova del Frare a Matadepera; la Cova del Segre a la Baronia de Rialb; la bòbila de Palazón a Sabadell, etc. A totes s’hi feu una exploració acurada per part d’equips d’arqueòlegs, es catalogaren les restes, es feren publicacions i moltes de les peces trobades són dipositades en museus. Hi ha molta bibliografia al respecte. Però que sapiguem cap dels recipients de ceràmica d’aquesta època que s’han trobat fins ara, és tan restaurat ni tan sencer com aquest.
Afegim que aquesta troballa té un significat molt important dins el món de l’arqueologia, atès que permet incorporar Capafonts a la relació de jaciments de l’època veraziana. Significa, també, una confirmació més de la presència de pobladors en aquesta part de la muntanya des d’èpoques molt remotes. S’afegeix a tot un seguit de restes -destrals, fragments de puntes de fletxa, restes de focs, ceràmica, etc.- escampades per la vall, que són testimonis d’una ocupació anterior a l’època històrica. La cultura de Véraza o Veraziana es una de las cultures materials pròpies, de un grup de pobles prehistòrics que va viure entre el 3500 a. c. y el 2000. a. c., entre el final del neolític y el calcolític a Catalunya, en el departament de Aude, als Pirineus Orientals, en la regió de Languedoc - Rosellón, a la vora del riu Véraza y de la actual ciutat de Véraza (en el departament de Aude). Més informació a www.vallsarqueologic.com.
BIBLIOGRAFIA: |